Muta Nikolić nije iznenađen Pešićevim odlaskom: Sve je moguće osim drvene furune...
Miroslav Muta Nikolić, Foto: Filip Plavčić

u svom stilu

Muta Nikolić nije iznenađen Pešićevim odlaskom: Sve je moguće osim drvene furune...

Iskusni trener ima svoju filozofiju od koje ne odstupa

Objavljeno:

Legendarni košarkaški stručnjak Miroslav Muta Nikolić prokomentarisao je odlazak Svetislava Pešića sa klupe Srbije.

Za njega ovo nije preveliko iznenađenje...

- Selektoru je istekao ugovor, čovek odlazi sa solidnim rezultatima, olimpijskom bronzom i svetskim srebrom. To nije ništa iznenađujuće, sve je moguće osim drvene furune, što imam običaj da kažem. Svi budu, pa jednog dana odu, tako će biti izabran i novi selektor - rekao je popularni Muta za "Sportklub".

Smatra da je možda i bitnije ko će igrati za reprezentaciju od selektora.

- Koliko je važno ko će voditi A tim, ništa manje nije značajno, ako ne i više, igrači, reprezentativni kandidati koji će da se odazovu. Reprezentacija je čast, to nikada ne sme da se zaboravi. Ja sam bar tako vaspitavan - rekao je Nikolić.

Svetislav Pešić
Svetislav Pešićfoto: Marko Metlas / imago sportfotodienst / Profimedia

- Sve moje kolege, pa i moja malenkost, mi smo trenerski vojnici Srbije, koji znaju šta znači uspeh najboljeg tima. Mislim da bi trebalo da ima više kandidata, recimo pet, šest, onih koji rade u inostranstvu, ali i onih koji žive i bore se u ovoj zemlji. Onda neće biti teško da se izabere najbolji, niti će bilo ko imati razloga da se buni.

Upozorava na probleme u srpskoj košarci.

- Moramo da povedemo računa da mlađe reprezentativne selekcije vode treneri koji rade u Srbiji, poznaju igrače, aktivno prate njihov razvoj, ne gube kontakt sa potencijalnim reprezentativcima tokom klupskih sezona. Tako je bilo u vreme kada su stasavali naši najveći asovi da ih ovoga puta ne nabrajam. Mislim da je to bila dobra praksa.

Slaže se sa Pešićem oko jačanja domaće lige.

- Voleo bih da se promeni i tretman Košarkaške lige Srbije, da se potrudimo da ojača, postane respektabilna… A sve zbog mladih i šanse da više igraju, samo se tako postaje igrač, pa i kandidat za A tim, onaj o kome svi sanjaju. To bi trebalo da bude naš veliki, dugoročni zadatak, svih nas koji volimo i živimo za ovaj sport. Ne kažem da je izbor selektora nevažan, taman posla. Koga god da izaberu, imaće podršku struke i javnosti - rekao je Miroslav Nikolić.

Bonus video:

04:36

Svetislav Pešić na dočeku u Skupštini grada

(Espreso sport/Sportklub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.